Yoga som stresshantering


Yoga för att återhämta dig

Stress är nödvändigt i livet, stress behövs för att skapa bra prestationer. Men vi behöver också återhämtning. Som sömn, fritidsaktiviteter och semester. Det är när vi får för lite återhämtning som stressen kan bli skadlig.

Med yoga återhämtar du dig. Yoga stimulerar den parasympatiska delen av ditt nervsystem, den delen som skapar lugn. Stresshormoner sjunker och ditt lugn-och-ro hormon oxytocin ökar. Din hjärna signalerar vila och återhämtning till din kropp.

 

Andningens roll

Det är främst andningen i yogan som sätter igång detta system, och genom att styra andningen och de positioner du gör med kroppen så kan du skapa vila även när tankar och känslor är stressade.

Man kan säga att du med yoga skapar balans i tankar och sinnen via kroppen.

 

Det motsatta systemet

När du behöver prestera aktiveras den sympatiska delen av nervsystemet. Det sätts igång när du ska förbereda dig för en fysisk ansträngning eller behöver vara pigg. Det här systemet skapar adrenalin och du kan prestera på topp när det behövs.

Vi behöver växla mellan dessa två system. De fyller olika funktioner i kroppen och båda behövs för att fungera i vardagen.

Lär dig mer om hur yoga fungerar som stresshantering här.