Vanliga frågor om yoga


Vad är yoga bra för?

När du yogar sätts ditt lugn-och-ro system igång i kroppen – den parasympatiska delen av nervsystemet som signalerar vila till kroppen. Det gör att du varvar ner och återhämtar dig. Människor behöver växla mellan att vara stressade och varva ner – yoga kan därför skapa en bättre balans mellan stress och återhämtning.

Du blir starkare av yoga och får bättre balans av de olika yogapositionerna och du kommer orka mer fysiskt arbete i vardagen. Yoga är även bra som mental träning eftersom du lär dig att styra din uppmärksamhet när du gör olika andningsövningar och positioner.

 

Hur ofta bör jag yoga?

Känn in din kropp

Det är svårt att säga hur ofta. Det handlar dels om hur fysiskt krävande yoga du tränar och om du känner att kroppen orkar. Vid styrketräning brukar man säga att du ska vila de muskler du tränat i 48-72 timmar beroende på intensitet i passet, men eftersom det finns så många olika yogastilar som är olika fysiskt krävande så bör du anpassa vila och antal pass i veckan efter vilken typ av yoga du utövar.

Du kan träna yoga varje dag. Gör då övningar som belastar olika delar av kroppen olika dagar. Var inte rädd för att hoppa över ett pass om du känner att kroppen inte riktigt är med eller orkar.

 

Var kommer yoga ifrån?

Yoga kommer ursprungligen från Indien och från indisk filosofi, psykologi och religion. Yoga bygger på fysiska och filosofiska inriktningar och tekniker. Yoga är ett slags förhållningssätt till livet som både innefattar livsfilosofi, mental träning och fysisk träning. Läs mer om yogans ursprung här.

 

Är yoga träning?

Yoga är framför allt statisk och dynamisk styrketräning men också balans- och rörlighetsträning. Yoga är även mental träning eftersom du tränar i att styra din uppmärksamhet aktivt.

 

Vilka olika typer av yoga finns det?

När vi pratar yoga i västvärlden menar vi ofta den fysiska yogan, träningsformen. Det finns även yogiska inriktningar eller vägar som handlar om filosofi och livsåskådning. Den fysiska yogans huvudnamn är Hatha yoga och ur den har det utvecklats flertalet olika yogaformer. Läs mer om några av de vanligaste yogaformerna här.