Mer om yoga

 

 

Företagsyoga i Stockholm - barnets position

Vad är yoga?

Yogan har sitt ursprung i Indien och består av flera olika yogiska vägar som bygger på filosofi, reflektion, mantran eller handlingar. Yoga är både en filosofi och träningsform och i västvärlden är det framför allt kraftens yoga och den fysiska yogan vi utövar – Hatha yoga – vägen genom fysiska positioner (asanas) och aktiv andning till fysisk och psykisk hälsa.

Kvinna stretchar, gör yoga

Yoga som styrketräning

Yoga är även en utmärkt form av styrketräning. Beroende på vilka positioner och asanas du gör kan du träna flertalet av kroppens muskler på ett skonsamt sätt. Yogan är både statisk och dynamisk styrketräning där du använder din egen kroppsvikt som belastning.

Yoga som stresshantering - bild storstadsgata

Yoga som stresshantering

Stressad? Yoga aktiverar kroppens lugn-och-ro system och är ett bra verktyg för stresshantering. 

Vanliga frågor om yoga

Vanliga frågor om yoga

Vad är yoga bra för?
När du yogar kopplar du på ditt lugn-och-ro system i kroppen – den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet. Det gör att du varvar ner, och kropp och sinne får tid att återhämta sig. Vi människor behöver växla mellan att vara stressade och varva ner. Yogan gör att du får bättre balans.

Bild på en Buddha - Text om Hatha yoga

Om Hatha yoga

Hatha yoga är en av de vanligaste formerna av yoga och uppbyggd på olika kroppsställningar, andningstekniker och meditation. Med Hatha yoga vill du skapa balans i sinnena med hjälp av kropp och andning.

Kvinna gör yoga position örnen

Nybörjare på yoga?

Det är väldigt enkelt att komma igång med yoga. Om du är helt ny skulle jag rekommendera att du går på några pass, antingen på en yogastudio eller ett gym – det kan vara lite olika typer av yoga former du stöter på men efter några klasser börjar man förstå och lära sig de vanliga positionerna.