Vad är yoga - chetan-menaria-2796-unsplash

Vad är yoga? Allt du vill veta och lite mer

Yoga är en kombination av fysisk träning, avslappning och meditation. Yoga är också hur man förhåller sig till andra, sig själv och det gudomliga. I yoga pratar man om olika vägar och i västvärlden är vi än så länge mest bekanta med den fysiska yogan, kraftens väg. Läs vidare och lär dig allt om vad yoga är här.

 

Yogans historia

Yoga har sitt ursprung i Indien och bygger på filosofi, reflektion, mantran och handlingar. Yogan har olika vägar och i västvärlden är det framför allt träningsformen och kraftens yoga – Hatha yoga – vi utövar som är en kombination av fysiska yogapositioner, andningstekniker och meditation.

Med Hatha yoga uppnår du fysisk och psykisk hälsa genom
olika yogapositioner, meditation och andningstekniker

Hatha betyder kraft och står för de maskulina och feminina krafterna. Genom olika yogapositioner som även kallas Asanas, skapar du balans mellan dessa krafter. Yoga är en kombination av fysisk och mental träning, avslappning och meditation. Yoga är också hur man förhåller sig till andra, sig själv och gud.

Hatha yoga är byggd på skriften Yoga Sutra och de åtta stegen Ashtanga som är ett slags system och livsstil. Pranayama = andningstekniker och Asanas = positioner är två av dessa steg. Andra steg är kontroll av sinnen, meditation, koncentration, etiska- och sociala förhållningssätt samt upplysning. Läs mer om yogans historia och de åtta stegen i inlägget Allt du behöver veta om yoga.

 

Hatha yoga är grunden för den moderna yogan

Ur Hatha yoga har olika typer av yoga vuxit fram – Ashtanga vinyasa yoga, Yin yoga, Bikram yoga, Iyengar yoga och många fler.

Hatha yoga är en av flera vägar inom yoga och den mest fysiska yogavägen för att uppnå Moksha (frihet, frigörelse). Men det finns flera sätt att utöva yoga. Förutom den fysiska träningen så kan man utöva Karma yoga – handlingens yogaväg där fokus ligger på osjälviska handlingar, moral och karma. En annan yogaväg är Bhakti yoga som är vägen till frihet genom kärlek och respekt till naturen, det gudomliga och allt levande.

 

Yogans olika vägar

  • Raja yoga, den kungliga vägen: nå upplysning via meditation och de åtta stegen (Ashtanga yoga)
  • Hatha yoga, kraftens väg: vägen genom olika kroppssövningar och andningstekniker till fysisk och psykisk hälsa
  • Karma yoga, handlingens väg: vägen med fokus på osjälviska handlingar, moral och karma
  • Bhakti yoga, kärlekens väg: kärlek, ödmjukhet och respekt till det gudomliga, naturen och allt levande
  • Jnana yoga, kunskapens och visdomens väg: en yogaväg via studier, introspektion, meditation, filosofiska frågeställningar

 

Yoga Sutra

Yoga Sutra (Patanjali år 400 e.kr.) är en av de viktigaste texterna för yogans historia och utveckling. Yoga Sutra innehåller Asthanga, de åtta stegen, som är ett system för att uppnå Moksha – frihet eller frigörelse. Denna skrift ligger också till grund för den mer fysiskt krävande Ashtanga Vinyasa yogan.

 

muhammed-fayiz-60429-unsplashPhoto by Muhammed Fayiz on Unsplash

 

Pranayama & andningen i yoga

Andningen, eller Pranayama, är central för yogan. Prana = livsenergi, livskraft och Yama = kontroll. Det är andningen som styr positionerna. Det är också genom andningen vi hittar lugnet och medvetenheten i nuet. Andningen i yoga är så kallad aktiv andning där vi är medvetna om både in- och utandning. Det finns flera typer av andningstekniker inom yoga men en av de vanligare är Ujjayi andning, den ”väsande” andningen, där man förflyttar andningen från magen till bröstkorgen.

Andningen är också ett verktyg för att styra positionerna. När du andas in öppnar du ofta upp eller förbereder för en position medan du landar i till exempel en framåtfällning eller krigarposition när du andas ut.

 

Bandha

I yoga pratar man olika lås. Lås är muskelspänningar som stabiliserar ryggraden och förbättrar balansen i de olika positionerna. Lås = Bandha. Inom österländsk filosofi är låsen till för att styra flödet av livskraften, prana. Det finns fyra olika lås: rotlåset, maglåset, struplåset och det stora låset (alla tre tillsammans).

 

Låsen i yoga

  • Mula bandha = rotlåset, muskulaturen i bäckenbotten
  • Uddiyana bandha = maglåset
  • Jalandhara bandha = hals/struplåset
  • Maha bandha = stora låset, alla tre låsen samtidigt

 

Är yoga bra?

Hatha yoga och andra fysiska yogaformer som Ashtanga Vinyasa, Iyengar, Bikram m.fl. är en kombination av återhämtning och träning. Yogapositioner bygger flexibilitet, kroppskontroll, styrka och smidighet i kroppen medan andningstekniker skapar avslappning och återhämtning. Du blir starkare av yoga, får bättre balans och lär dig styra din uppmärksamhet i yoga.

Yoga sätter igång ditt lugn-och-ro system igång i kroppen – den parasympatiska delen av ditt nervsystem. Du varvar ner och återhämtar dig. Yoga kan skapa en bättre balans mellan stress och återhämtning.

De andra vägarna inom yoga som är filosofiska system och förhållningssätt till livet kan du använda som etiska och moraliska principer i ditt eget liv. Mer om varför du ska yoga hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s