Allt om yoga - kvinna gör yogaposition

Allt du behöver veta om yoga: de åtta stegen, yogans ursprung och vad är yoga?

Oavsett om du redan vet en del om yoga eller är helt ny inför träningsformen som svept över Sverige de senaste åren – här får du en snabbkurs i ämnet och koll på de mest grundläggande bitarna inom yogan. Vad är yoga? Vart kommer det ifrån? Och vad innebär de åtta stegen?

 

Vad är yoga?

Yoga har sitt ursprung i indisk filosofi, psykologi och religion och praktiseras i form av fysiska kroppsövningar, andningstekniker, filosofiska frågeställningar, meditation, sång, mantran, studier, etiska- och moraliska förhållningssätt. Den form av yoga vi är mest bekanta med här i västvärlden är den fysiska yogan, träningsformen, med olika kroppsställningar, andningstekniker och meditation. De andra vägarna inom yoga har fokus på handlingar och moral, kunskap och visdom eller på att skapa ett kärleksfullt förhållande till gud.

Man kan i stora drag säga att yoga är en kombination av fysisk och mental träning, avslappning och meditation, och förhållningssätt till andra, sig själv och det gudomliga.

 

En lång och rik historia med ursprung i Indien

Yoga kommer från Indien och har rötter i både hinduismen och buddhismen. Yogan har flera olika inriktningar och former där vissa enbart bygger på filosofi och förhållningssätt till livet medan andra innehåller fysiska övningar. Man daterar yogans filosofi till före Kristi födelse men det var först på 1800-talet som indisk filosofi upptäcktes i väst och kom att prägla yogans utveckling för västvärlden. Under åren har flera personer och skrifter kommit att bli viktiga för yogans historia och utveckling.

Den fysiska yogan är utvecklad ur huvudformerna, yogavägarna, Hatha yoga och Raja yoga som båda bygger på olika kroppsställningar och andningsövningar. Kroppsövningarna är de du känner till som till exempel Krigare A, Krigare B, Trädet eller Duvan. Yogaposition = Asana. Andningsteknikerna jobbar man ofta med parallellt under ett yogapass och du har troligtvis stött på en andningsövning i början av något pass. Andningskontroll = Pranayama.

Hatha yoga är även kallad kraftens yoga där man genom de olika yogapositionerna vill skapa balans mellan de maskulina och feminina krafterna.

Ur Hatha yoga har flera av de moderna formerna av yoga vuxit fram som till exempel Bikram yoga och Ashtanga Vinyasa yoga. Vill du läsa mer om dessa typer av yoga och dess ursprung hittar du en guide till olika typer av yoga här.

 

Olika vägar inom yoga

Raja yoga = den kungliga vägen
vägen via meditation och de åtta stegen (Ashtanga yoga) till upplysning

Hatha yoga = kraftens väg
vägen genom olika kroppsställningar och andningsövningar till fysisk och psykisk kontroll

Karma yoga = handlingens väg
en yogaväg med fokus på osjälviska handlingar, moral och karma

Bhakti yoga = kärlekens väg
vägen genom kärlek, ödmjukhet och respekt till det gudomliga, naturen och allt levande

Jnana yoga = kunskapens och visdomens väg
Vägen via studier, introspektion, meditation, filosofiska frågeställningar

 

Skriften Yoga Sutra

Hatha yoga är byggd på skriften Yoga Sutra (Patanjali år 400 e.kr.) som är en central text för yogans historia och utveckling. Yoga Sutra innehåller yogans åtta steg, Ashtanga, som är ett system för att uppnå Moksha – frihet eller frigörelse. Det är också denna skrift som ligger till grund för den mer fysiskt krävande Ashtanga Vinyasa yogan.

 

Ashtanga – de åtta stegen

1. Yama
hur vi bör bete oss i relation till omvärlden, till exempel visa kärlek till allt levande, vara sanna, inte stjäla eller vara giriga

2. Niyama
metoder för personlig utveckling, sinnesnärvaro och självdisciplin

3. Asana
kroppsställningar för ökad fysisk kontroll

4. Pranayama
andningsövningar för reglering av kroppens livsenergi

5. Pratyahara
kontroll av sinnen, kunna stänga av yttre sinnesintryck

6. Dharana
koncentration, fokus på en punkt

7. Dhyana
meditation

8. Samadhi
upplysning, högsta sinnestillståndet vid meditation

 

Vad vill man uppnå med yoga?

Ordet yoga är sanskrit och betyder “att förena”, “sammanfoga”. Yogans syfte är att förena kropp och själ, individ och omvärld och jaget med det universella medvetandet. Det man bland annat strävar efter i yoga är uppnå tillräckligt med disciplin för att kunna behålla sin uppmärksamhet på en given punkt oavsett yttre och inre störningar.

När du övar andningstekniker och fokuserar på positioner under ett yogapass så övar du samtidigt att styra din uppmärksamhet. När du har yogat ett tag kommer du förmodligen märka att du lättare kan stänga av och på de sinnesintryck du upplever.

 

frank-mckenna-181770-unsplashPhoto by frank mckenna on Unsplash

 

Andningen i yoga – Pranayama

Pranayama, andningskontroll, är en av yogans viktigaste delar. Prana betyder livsenergi, livskraft och Yama betyder kontroll – i yoga är andningen viljestyrd och medveten för att skapa sinnesnärvaro, avslappning och stimulans av livskraften. Det finns flera typer av andningstekniker inom yoga men den du kanske är mest bekant med är ujjayi andningen, den “väsande” andningen.

Ujjayi andning är en jämn och lugn in- och utandning som fyller bröstkorgen och lungorna med luft hela vägen upp. Det väsande ljudet kommer från friktion som uppstår när luftpassagen görs smalare. Ujjayi är viljestyrd och det är genom andningen du känner lugn då den stimulerar ditt lugn-och-ro system i kroppen.

Andningen är också ett verktyg för att styra positionerna. Vid inandning öppnar du ofta upp eller förbereder för en position medan utandning sker när du landar i till exempel en framåtfällning eller krigarposition.

 

Andningstekniker i yoga

Samavrtti = teknik för att skapa samma längd på både in- och utandning
Ujjayi = den “segrande andningen” eller “ocean breath”, in- och utandning sker via näsan och luften går via ett avsmalnat struphuvud vilket ger ett väsande ljud. Andningen skapar avslappning i muskler och sinne
Anuloma viloma= en andningsteknik för att lugna kropp och sinne genom att alternera in- och utandning genom vardera näsborre

 

Bandha – låsen

I yoga pratar man olika lås. Låsen är muskulära spänningar som stabiliserar ryggraden och förbättrar balansen i de olika positionerna. Lås = Bandha. Inom österländsk filosofi är låsen till för att styra flödet av livskraften, prana. Det finns fyra olika lås: rotlåset, maglåset, struplåset och det stora låset (alla tre tillsammans).

 

Låsen i yoga

Mula bandha = rotlåset, muskulaturen i bäckenbotten spänns
Uddiyana bandha = maglåset
Jalandhara bandha = hals/struplåset
Maha bandha = stora låset, alla tre låsen samtidigt

 

Varför ska man yoga?

Hatha yoga och de mer fysiska formerna av yoga (Ashtanga vinyasa, Iyengar, Bikram m.fl.) är en kombination av återhämtning och träning. Yogapositionerna skapar flexibilitet, kroppskontroll, styrka och smidighet i kroppen medan andningsteknikerna stimulerar avslappning och återhämtning. Du blir starkare av yoga, får bättre balans och lär dig styra din uppmärksamhet vilket är en form av mental träning.

Yoga sätter igång ditt lugn-och-ro system igång i kroppen – den parasympatiska delen av ditt nervsystem. Det gör att du varvar ner och återhämtar dig. Yoga skapar en bättre balans mellan stress och återhämtning.

De andra vägarna inom yoga som är filosofiska system och förhållningssätt kan du använda som etiska och moraliska principer för att bygga personligt ledarskap i ditt liv.

 

Är yoga träning?

Yoga är framför allt statisk och dynamisk styrketräning och balans- och rörlighetsträning. Yoga är även mental träning eftersom du tränar i att styra din uppmärksamhet aktivt.

 

Hoppas du fått koll på den grundläggande filosofin, historiken och faktan om yoga här – vill du veta mer om yoga eller nyfiken på att komma igång med yoga hemma? Här hittar du fler inlägg och artiklar om yoga.

En reaktion på ”Allt du behöver veta om yoga: de åtta stegen, yogans ursprung och vad är yoga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s