Person som rullar yogamatta

Guide: olika typer av yoga – hitta en yogaform som passar dig!

Är du redan en yogi eller vill bli? Det kommer ständigt nya typer av yoga och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig eller vilken du ska börja med. Bikram? Hatha? Yin yoga? Vad är vad? Här presenterar vi några av de vanligaste yogaformerna och för vem de passar.

 

Bikram yoga

Vad är det: en yogaform med 26 fasta asanas (kroppsställningar) och två andningsövningar som utövas i ett 36-42 grader varmt rum. Med hjälp av värmen mjukar du upp leder och muskler och kommer djupare in i positionerna samtidigt som skaderisken minskar.
Passar: för dig som tränat yoga ett tag eller har bra grundfysik.
Ursprung: utvecklades av Bikram Choudhury på 1960-talet.

 

Ashtanga vinyasa yoga

Vad är det: en fysiskt krävande yoga som bygger på åtta grenar (ashtanga) ur boken Yoga Sutra. I Ashtanga yoga görs positionerna i en bestämd ordning varje gång. Du börjar på en nivå och fortsätter till nästa nivå när du bemästrar första nivån fullt ut. Andningsövningarna är centrala i Ashtanga yoga och med andningen skapar du vinyasor – dynamiska rörelsesekvenser som är synkroniserade med andningen.
Passar: finns både grundkurser för nybörjare och fortsättningskurser för dig som tränat ett tag.
Ursprung: utvecklades ur Hatha yogan av Sri Pattabhi Jois (1915-2009).

 

Iyengar yoga

Vad är det: en yogateknik där fokus är på att utföra positionerna med rätt ”body alignment” – kroppshållning. Du använder ofta klossar, bälten, rep och filtar som hjälpmedel för att kunna komma in i positionerna på rätt sätt.
Passar: alla nivåer.
Ursprung: utvecklades ur Hatha yogan av B.K.S Iyengar (1918-2014).

 

Power yoga

Vad är det: en typ av yoga som bygger på Ashtanga vinyasa yoga men har en friare ordningsföljd av positionerna. Fokus är på styrka, smidighet, flexibilitet, balans och andning. Poweryoga kallas ofta för gymyoga då den är mer anpassad för västerländskt träning.
Passar: alla nivåer men var beredd på att den kan vara fysiskt krävande.
Ursprung: utvecklades i slutet på 1980-talet av Beryl Bender Birch och Bryan Kest.

 

Yin yoga

Vad är det: en lugn form av yoga där du håller positionerna en längre tid, ca 3-5 minuter. Fokus i Yin yoga är att vara i ”yin” kraften, den feminina kraften, till kontrast mot ”yang” kraften som är den maskulina, och som vi är i mycket till vardags. Yin yoga är en lättare fysisk yogaform som stretchar bindväv samtidigt som den stillar sinnet. Här använder man ofta filtar och bolsters som hjälpmedel.
Passar: alla nivåer, perfekt som start eller avslutning på dagen då den är mycket lugn och återhämtande.

 

Kundalini yoga

Vad är det: en dynamisk form av yoga med stort fokus på den mentala träningen. Kundalini yoga är en andlig och spirituell yogaform där passen innehåller mentala övningar, andningstekniker, mantran (sång), meditation och asanas.
Passar: alla nivåer, är lagom fysiskt krävande och passar dig som är intresserad av den mentala träningen inom yoga.
Ursprung: utvecklades av Yogi Bhajan 1969.

 

Hatha yoga

Vad är det: Hatha yoga är grundformen för många andra yogatyper som bygger på fysiska övningar och asanas. Genom Hatha yoga skapar du balans i sinnena och kontrollerar kroppens livsenergi via övningar och andningstekniker. Hatha är också kraftens yoga där du balanserar de feminina och maskulina krafterna. Formen är ofta mjuk och lugn och positioner görs inte i någon bestämd ordning. Passen innehåller asanas (kroppsställningar), andningsövningar och meditation.
Passar: både nybörjare och mer erfarna yogis.
Ursprung: T. Krishnamacharaya (1888-1989) utvecklade den moderna Hatha yogan, baserad på skriften Yoga Sutra.

 

Mediyoga / Medicinsk yoga

Vad är det: en terapeutisk form av yoga med mjuka, enkla och långsamma rörelser, medveten andning och meditation. Medicinsk yoga är en sammanfogning av yogiska traditioner och modern västerländsk vetenskap och sätter igång kroppens självläkande system. Positionerna och övningarna görs antingen på en yogamatta eller stol.
Passar: alla nivåer.

 

Antigravity yoga / Aerial yoga

Vad är det: Antigravity yoga är en typ av yoga där övningarna utförs hängande i en speciell hängmatta/hammock i tyg som hänger från taket. Yogan bygger på traditionell yoga, pilates, dans och gymnastik och är avslappnande och stretchar ut kroppen.
Passar: både nybörjare och mer erfarna.
Ursprung: en modernare typ av yoga med ursprung i USA.

 

Acroyoga

Vad är det: Acroyoga är en lekfull form av yoga och en blandning av yoga, akrobatik och thaimassage. Den stora skillnaden mot många andra yogaformer är att övningarna görs två och två och man använder varandra som redskap. Yogaformen bygger styrka, balans, närvaro och tillit.
Passar: både nybörjare och mer erfarna yogis.
Ursprung: en modernare form av yoga som utvecklades i USA kring 2004/2005.

 

Yoga Nidra

Vad är det: yogisk sömn, fysisk sömn. En form av avspänningsteknik och djupavslappning som utförs liggande på mattan. Du leds och guidas genom olika upplevelser och övningar för att uppnå aktiv avslappning. Kroppen sover medan sinnet är vaket.
Passar: alla nivåer – framför allt bra för dig som behöver varva ner. Ju mer du övar desto mer effekt kommer du märka.

 

Anusara yoga

Vad är det: en yogaform byggd på biomekaniska principer och tantrisk filosofi. Anusara yoga har ett starkt fokus på att positioner utförs med rätt body alignment, linjering av kroppen. Med hjälp av fem grundprinciper för biomekanik skapar du ett naturligt och balanserat flöde av energi i kroppen i syfte att skapa glädje, kraft och stabilitet. Anusara yoga bygger också på en attityd till livet från den tantriska traditionen där allt genomsyras av godhet.
Passar: nya såväl som mer erfarna yogis, bra för dig som är intresserad av anatomin i yoga.
Ursprung: en modernare form av yoga utvecklad av John Friend på 1990-talet.

 

Restorative yoga

Vad är det: en lugn och meditativ form av yoga för att skapa återhämtning. Du använder bolsters, filtar och block som hjälpmedel och stannar ca 5-10 minuter i varje position. Den här yogatypen ger dig djup avslappning i muskler och sinne.
Passar: alla nivåer – speciellt när du har behov av återhämtning och stresshantering.

2 reaktioner på ”Guide: olika typer av yoga – hitta en yogaform som passar dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s